Upcyclecentrum

Ontdek de wondere wereld van afval
8°C

Upcyclecentrum Almere

Afval is grondstof

Almere heeft de ambitie om volledig circulair te worden. Het Upcyclecentrum in Almere Haven draagt daaraan bij. In de belevingsruimte kunnen bezoekers zelf ontdekken welke nieuwe producten er van afval gemaakt kunnen worden. Stad & Natuur is sinds 2018 betrokken bij de opzet en uitvoering van een educatieve programmering voor het Upcyclecentrum. De boodschap ‘Afval = Grondstof’ staat daarbij centraal.

Project

Vanuit het meerjarenprogrammeringsplan is Stad & Natuur in 2019 gestart met het ontwikkelen van een educatief programma voor Almeerse basisscholen. In 2020 hebben we het lesaanbod verder ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. In 2021 is het basisprogramma voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs gereedgekomen. Doel van de programma’s is om de leerlingen ervan bewust te maken dat afval een waardevolle grondstof is. De belangstelling vanuit het onderwijs is groot.

Expeditie Upcyclecentrum

De belangrijkste les op het Upcyclecentrum is ‘Expeditie Upcyclecentrum’. Leerlingen leren wat upcycling inhoudt en hoe dit concreet op het Upcyclecentrum wordt toegepast. Er is een rondleiding door het gebouw en over het upcycleperron waarbij ze zien hoe het afval daadwerkelijk wordt gescheiden. Ook brengen de leerlingen een bezoek aan verschillende ondernemers die in het Upcyclecentrum werkzaam zijn, waarna ze zelf aan de slag gaan met het thema upcycling.

Lesprogramma’s met lokale ondernemers

In het Upcyclecentrum zijn verschillende (startende) ondernemers gevestigd die bijdragen aan de circulaire economie. Grondstoffen die vrijkomen worden aan hen beschikbaar gesteld. In hun bedrijfsruimten laten zij zien wat daarmee allemaal mogelijk is. Ook in onze lesprogramma’s werken wij met deze ondernemers samen. Leerlingen ontdekken niet alleen dat er van afval de prachtigste producten kunnen worden gemaakt, maar ook dat het mogelijk is om geld te verdienen met circulair ondernemerschap.

Lessen buiten het Upcyclecentrum

In coronatijd hebben we regelmatig gastlessen op school verzorgd. Ook hebben we digitale lesmaterialen ontwikkeld, zoals een digitale rondleiding door het Upcyclecentrum en een serie video’s in de Week van Tweedehands Textiel. De animo voor deze lesmaterialen is nog altijd groot. Ook de leskisten over afval, waarbij docenten in de klas aan de slag gaan met het onderwerp duurzaamheid, blijven onverminderd populair. Belangrijk voordeel is dat deze lessen laagdrempelig toegankelijk zijn.

GigaGieter

Achter het Upcyclecentrum staat een enorme gieter van 11 meter hoog, volledig gemaakt van plastic afval door het kunstenaarscollectief CitySenses. Het iconische kunstwerk staat symbool voor de gigantische hoeveelheid plastic afval in de wereld. Aan deze GigaGieter is ook een les gekoppeld. Leerlingen ontdekken wat er in onze huidige maatschappij allemaal wordt weggegooid, welke impact dit heeft op het milieu en hoe we dit kunnen veranderen.

E-waste Race

In 2022 en 2023 heeft Stad & Natuur meegedaan aan de E-waste Race. Deelnemende basisscholen zamelen zoveel mogelijk klein elektronisch afval (ook wel e-waste) in, zodat dit kan worden hergebruikt of gerecycled. Zo leren de kinderen op een interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recycling. De E-waste Race is een initiatief van Weee Nederland, Wecycle, het Upcyclecentrum Almere en Stad & Natuur.

Toekomstplannen

De aandacht voor duurzaamheidsthema’s op scholen groeit. Zo heeft het Arte College plannen om van upcycling een keuzevak te maken. In die plannen speelt ook het Upcyclecentrum een rol. Wil je ook met upcycling aan de slag met de klas? Mail dan naar educatie@stadennatuur.nl voor de mogelijkheden!

Samenwerkingspartners

Opdrachtgever is de afdeling Stadsreiniging van de gemeente Almere. Daarnaast werken we binnen dit project samen met verschillende gastdocenten en de (oud-)ondernemers van het Upcyclecentrum: Studio Heinepein (meubels, ruimtelijke objecten en schilderijen), Kick Ass Quilts (textiel), A.M. Andersen Danish & Dutch designs (meubels en stoffering), 3-Cycle (plastic), Isolde de Ridder Sieraden (goudsmit), Unraveleau (textiel) en SEEFD (textiel).

Updates

We geven je graag updates rond het Upcyclecentrum.

 [1 AUGUSTUS 2024] EEN SUCCESVOL SCHOOLJAAR VOL CIRCULAIRE EDUCATIE IN ALMERE

Stad & Natuur heeft ook in het schooljaar 2023-2024 weer met plezier en trots het educatief programma voor de gemeente Almere in en voor het Upcyclecentrum uitgevoerd. In totaal zijn er meer dan 3500 leerlingen en studenten naar het Upcyclecentrum gekomen of hebben een toffe les op school gevolgd.

Het hoogtepunt van het programma was Expeditie Upcyclecentrum, waarbij leerlingen en studenten een bezoek brachten aan het Upcyclecentrum in Almere Haven. Ze leerden over het gebruik van afval als grondstof, recyclen en upcyclen, afgestemd op hun eigen niveau. Tijdens de Week van de Circulaire Economie waren 27 basisschool groepen actief met lessen zoals 'Goudsmit in de klas' en 'Upcycle je 'oud'fit'.

Daarnaast hebben we samen met Race Against Waste geweldige resultaten behaald in de E-waste Race en Textielrace:

  • E-waste Race: 11.960 oude apparaten ingezameld
  • Textielrace: 10.790 kg textiel ingezameld en 251 items gerepareerd.

Het was een bijzonder geslaagd schooljaar waarin we het concept 'afval = grondstof' weer stevig op de kaart hebben gezet onder de (Almeerse) leerlingen en studenten!

[11 april 2024] SUCCESVOLLE SCHOLENSTRIJD TEGEN ELEKTRONISCH AFVAL

Almeerse scholen verzamelen 11.960 elektronische apparaten tijdens E-waste Race Almere 2024

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van negen basisscholen uit Almere een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Almere In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 11.960 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. Basisschool de Zevensprong uit Danswijk is met 1671 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Jesse Luijendijk van gemeente Almere overhandigde afgelopen 11 april de trotse school de prijs.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: OB Het Avontuur, OBS Polygoon, Oosterwoldschool Sofia, De Verwondering, PCB De Lichtboei, BS De Driemaster, Aurora, Montessori Stad en OBS De Zevensprong.

De E-waste Race Almere is een initiatief in samenwerking met de gemeente Almere, Stad & Natuur Almere, Stichting Open en Weee Nederland. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Kijk op inleverpunten.stichting-open.org om te kijken waar u dit in kunt leveren of breng het naar  uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation. Daarnaast kunt u bij aankoop van een nieuw apparaat uw oude apparaat inleveren bij de betreffende winkel.

[18 maart 2024] ALMEERSE SCHOLENSTRIJD TEGEN ELEKTRONISCH AFVAL VAN START

Negen basisscholen uit Almere doen van maandag 18 maart tot en met donderdag 11 april mee met de E-waste Race. Het project is officieel van start gegaan met een kick-off met wethouder Jesse Luijendijk op basisschool De Driemaster. De negen deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie!

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kunt u tussen 18 maart en 11 april gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd. Kun je zelf batterijen uit de apparaten halen? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten.

U kunt helpen!

Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De E-waste Race maakt het u gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij u thuis komen ophalen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus biedt uw kapotte of oude elektronische apparaten online aan! Als dank voor uw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangt u kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

De scholen die in Almere meedoen zijn OB Het Avontuur, OBS Polygoon, Oosterwoldschool Sofia, De Verwondering, PCB De Lichtboei, BS De Driemaster, Aurora, Montessorischool Stad en OBS De Zevensprong. De E-waste Race Almere is mogelijk gemaakt door de gemeente Almere, Stad & Natuur Almere, Stichting Open en Weee Nederland.

[5 maart 2024] KINDEREN AAN DE SLAG MET ELEKTRONISCH AFVAL TIJDENS E-WASTE RACE

Stichting Open en Weee Nederland organiseren in samenwerking met het Upcyclecentrum van de gemeente Almere en Stad & Natuur Almere, de E-waste Race. Bij dit project gaan scholen met een fysieke inzamelactie de strijd aan met elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is om het inzamelen van elektronische apparaten leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

De E-waste Race

Negen basisscholen uit Almere gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Kunnen de batterijen uit de apparaten? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Almere vindt plaats van maandag 18 maart tot en met donderdag 11 april. De race is een initiatief in samenwerking met de gemeente Almere, Stad & Natuur Almere, Stichting Open en Weee Nederland. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

[12 december 2023] UPCYCLECENTRUM ZOEKT 2 NIEUWE ONDERNEMERS

Ben of ken jij een circulaire ondernemer met een nieuw product of concept? Lees dan zeker even verder! 

Het Upcyclecentrum zoekt namelijk 2 nieuwe Upcyclers! Vanaf februari zijn er twee bedrijfsruimtes beschikbaar om in te werken en/of exposeren. Daarnaast krijg je toegang tot de reststromen van het recyclingperron. 

Dus ben of ken jij een maker die afval als grondstof ziet en aan de slag wil met bijvoorbeeld het plastic, hout of metaal dat Almeerders inleveren? Dan krijg je nu een unieke kans om in maximaal 2 jaar je product of concept (verder) te ontwikkelen binnen en met de faciliteiten van het Upcyclecentrum! 

Bovendien ga je met ons, Stad & Natuur, samenwerken aan het ontwikkelen van een superleuke en interessante les. Daarin staat het materiaal dat jij gebruikt centraal en maak je kinderen en/of jongeren nieuwsgierig naar en enthousiast over upcycling en de circulaire economie. Hoe leuk is dat? 

Voel je de creatieve vibe al stromen? Ga dan snel zitten voor je businesscase, want die is nodig om in aanmerking te komen. En moet nog vóór het einde van dit jaar bij het Upcyclecentrum liggen!  

Alle informatie én aanmelden: https://www.almere.nl/afval/upcyclecentrum/circulair-ondernemers-gezocht

[31 oktober 2023]  AFVAL BESTAAT NIET, GRONDSTOF WEL!  

Deze week is het de Nationale Klimaatweek, een week waarin we allemaal worden uitgedaagd om iets te doen voor een beter klimaat. Upcycling (van oude materialen nieuwe producten maken) is zo’n ‘iets’.  

Stad & Natuur is al jaren betrokken bij het Upcyclecentrum. We hebben er een educatieve programmalijn voor ontwikkeld en werken daarbij samen met de (oud-)ondernemers van het Upcyclecentrum. Wij zijn trots op deze samenwerking en we zetten deze ondernemers dan ook graag in het zonnetje!

De ondernemers die nu een werkruimte in het Upcyclecentrum hebben zijn Marieke, Henk en Rianne: 

Marieke runt samen met haar man A.M. Andersen Danish & Dutch designs, een meubelmakerij/stoffeerderij. Zij gebruiken weggegooide materialen zoals hout en leer om meubels een nieuw leven te geven op een luxe, hippe en vooral stijlvolle manier.  

Henk Toetenel leeft zich met afgedankte grondstoffen helemaal uit in zijn Studio Heinepein. Hij zet die om in circulaire meubels en kunsten. Daarnaast probeert hij mensen bewust te maken van de huidige wegwerpmaatschappij.    

Rianne zet zich met Kick Ass Quilts ook in voor een duurzame toekomst, maar dan met de magie van quilts. Met haar onderneming laat zij zien hoe waardevol het ambacht quilten is voor de circulaire economie en hoe zij hiermee een duurzame gemeenschap stimuleert.

Dus als Almeerders hun afval zoals hout, textiel of oude meubels inleveren bij het Upcyclecentrum, dan kunnen ze het zomaar geupcycled terugzien in een nieuw product! Je kan namelijk nog prachtige dingen maken van materialen die anders verbrand of versnipperd zouden worden. Zo geven zij afval een tweede leven en dragen wij allemaal bij aan een duurzame stad.

[13 oktober 2023] TEXTIEL RACE ALMERE GROOT SUCCES!

Almeerse basisscholen zamelden 10.790 kilo oud textiel in tijdens Textiel Race Almere 2023

Vier weken lang zijn tien basisscholen in Almere de strijd aangegaan tegen oud textiel. Op deze manier hebben ze 10.790 kilo oud textiel gered, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. De Textiel Race in Almere is een groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.

Van 18 september t/m 12 oktober hebben de deelnemende leerlingen 10.790 kilo oud textiel ingezameld. Inwoners uit Almere konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Als dank voor de inzet van de leerlingen hebben alle deelnemende klassen van de gemeente Almere een workshop cadeau gekregen door de Almeerse circulair ondernemer Anneke Speelman over hoe textiel te repareren en nieuw leven in de blazen. Als onderdeel van de race zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 251 reparaties uitgevoerd.

Basisschool De Polygoon uit Almere is met 2285 kilo en een score van 1628 de winnaar van de Textiel Race. De deelnemende groep won de hoofdprijs, een schoolreis naar NEMO Sciencemuseum Amsterdam! De top 3 kreeg ook een excursie naar het Upcyclecentrum van de gemeente Almere cadeau. Zij ontvingen de prijs uit handen van wethouder Jesse Luijendijk.

De Textiel Race Almere is een initiatief in samenwerking met de gemeente Almere en Stichting Stad & Natuur. Het ingezamelde textiel gaat naar het Leger des Heils. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

[7 september 2023] ALMEERSE SCHOLEN STRIJDEN TEGEN TEXTIELAFVAL

Van 18 september tot en met 12 oktober vindt de Textiel Race Almere plaats. Tien scholen leren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel! Na een gastles nemen de scholen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en oud textiel in te zamelen. Het opgehaalde textiel wordt hergebruikt en gerecycled. En de school die het meeste inzamelt, wint ook nog eens een geheel verzorgde schoolreis. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk!

Woont u in de buurt van deze scholen, dan kunt u tussen 18 september en 12 oktober gemakkelijk en gratis uw textiel thuis laten ophalen. Textiel aanbieden kan via de website: www.textielrace.nl. Denk bij textiel aan een oude trui, uw sokken, schoenen, oude gordijnen of een oude handdoek.

U kunt helpen!

Wanneer u uw textiel op een juiste manier inlevert, draagt u eraan bij dat er minder milieuschade is en er meer textiel hergebruikt kan worden. Bovendien steunt u de school in uw buurt als kanshebber op een geheel verzorgde schoolreis. Dus, woont u in de buurt van de deelnemende scholen, doe dan mee en zet uw textiel online!

De scholen die in Almere meedoen zijn; Basisschool Shri Ganesha, De Olijfboom, Het Avontuur, KBS Pirouette, BS De Achtbaan, De Windwijzer, De Verbinding, Basisschool Digitalis, Katholieke Basisschool Het Kristal en OBS Polygoon. De Textiel Race Almere is een initiatief van de gemeente Almere en Stichting Stad & Natuur Almere.

[13 april 2023] SUCCESVOLLE SCHOLENSTRIJD TEGEN ELEKTRONISCH AFVAL
Almeerse basisscholen zamelen 13.878 elektronische apparaten in tijdens E-waste Race Almere 2023

De afgelopen vier weken hebben leerlingen van acht basisscholen uit de gemeente Almere een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Almere. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 13.878 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. Basisschool Aurora is met 3507 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Jesse Luijendijk en Gerzon Chandler van gemeente Almere overhandigden op donderdag 6 april jl. de prijs aan de trotse school. Zij mogen op expeditie naar het Upcyclecentrum en naar NEMO. 

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten. 

Acht Almeerse basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: IKC De Regenboog, Bs Al Iman, BS Aurora, BS Shri Ganesha, PCB De Lichtboei, OB Het Avontuur, OBS De Flierefluiter en Het Drieluik.  

De E-waste Race Almere is een initiatief in samenwerking met gemeente Almere, Stichting Stad & Natuur, Stichting Open en Weee Nederland. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation. 

[27 februari 2023] KINDEREN AAN DE SLAG MET ELEKTRONISCH AFVAL TIJDENS E-WASTE RACE

Weee NL en Wecycle organiseren in samenwerking met het Upcyclecentrum van de gemeente Almere en Stad & Natuur Almere, de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!  

De E-waste Race 

Acht basisscholen uit de gemeente Almere gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Inwoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.  

Een betere wereld, begint op zolder 

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.  

De E-waste Race Almere vindt plaats van 13 maart tot 6 april. De race is een initiatief in samenwerking met het Upcyclecentrum van de gemeente Almere, Stad & Natuur Almere, Stichting Open en Weee Nederland. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled. 

[21 februari 2023] IN DE KLAS AAN DE SLAG MET AFVAL = GRONDSTOF
479 Almeerse schoolkinderen volgden lessen tijdens Week van de circulaire economie 2023

Van 6 t/m 10 februari vond de jaarlijkse ‘Week van de circulaire economie’ plaats. Circulaire economie betekent dat afval niet weggegooid wordt, maar een grondstof is om nieuwe producten mee te maken. Stad & Natuur bood namens het Upcyclecentrum van de gemeente Almere lessen aan rond dit thema met verschillende circulaire ondernemers uit de stad.

Gratis lessen

Samen met het Almeerse PRICE (Praktijk- en Innovatiecentrum Circulaire Economie) heeft Stad & Natuur tijdens de Week van de circulaire economie 2023 verschillende lessen gratis aangeboden aan Almeerse basisscholen. Deze lessen vonden plaats op school. Zo konden leerkrachten met hun klas aan de slag met de circulaire economie. 

Er waren verschillende lessen die scholen met hun klassen konden doen. Voor groep 1 t/m 8 werden twee verschillenden lessen aangeboden. Zo konden met de les 'De goudsmid in de klas' kinderen een eigen geupcycled sieraad ontwerpen onder leiding van duurzame goudsmid Isolde de Ridder. Ook voor groep 1 t/m 8 was de les 'Zwervend Afval' met een docent en vuilniswagen van de gemeente Almere. Kinderen gingen hierbij zwervend afval verzamelen in de schoolomgeving. Ook kwam de vuilniswagen op school. Met behulp van praktische opdrachten, eigen ervaring, onderzoek doen, informatie verwerken, zelf nadenken en filosoferen werkten ze op deze manier aan het thema 'Wat is (zwerf)afval?'.

GigaGieter, van plastic naar boom

De GigaGieter achter het Upcyclecentrum laat zien wat wij allemaal weggooien, welke impact dit heeft op het milieu en hoe we dit kunnen omdraaien. Groep 4 t/m 8 leerden alles over upcyclen en het hergebruiken van plastic. Daarna gingen ze aan de slag met een eigen geupcyclede boom van ingezameld klein plastic afval.

Groep 6 t/m 8

Voor de oudere kinderen waren er ook nog twee andere lessen: '3-cycle, van shredderfiets tot product' en 'Afval=grondsTOF'. Met de eerstgenoemde les gingen klassen samen met de mannen van 3-cycle aan de slag om te leren hoe ze van rommel iets waardevols kunnen maken door zowel te recyclen als te upcyclen. Met de leskist Afval=grondsTOF en een speciale afvaldocent konden kinderen onderzoeken wat afval is, hoeveel de school nu weggooit en hoe ze hier verandering in kunnen aanbrengen. 

[25 april 2022] SUCCESVOLLE SCHOLENSTRIJD TEGEN ELEKTRONISCH AFVAL
Almeerse scholen verzamelen 8381 elektronische apparaten tijdens E-waste Race Almere 2022

 Afgelopen vier weken hebben leerlingen van negen basisscholen uit Almere een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Almere 2022. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 8381 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. Basisschool de Windwijzer uit de Noorderplassen is met 2235 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Jan Hoek van gemeente Almere overhandigde op 22 april de trotse school een cheque voor een schoolreis naar Nemo én een bezoek aan het Upcyclecentrum in Almere Haven.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Negen Almeerse basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: IBS Al Iman, BS De Windwijzer, De Ichthus, De Olijfboom, De Compositie, PCB De Dukdalf, PCB Driemaster Almere, OBS Het Spectrum en IKC De Aquamarijn.

De E-waste Race Almere is mogelijk gemaakt door Weee NL, Wecycle, Upcyclecentrum van de gemeente Almere en Stad & Natuur Almere. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.