Projecten nieuws

Startschot Textielrace 2024 gegeven op Basisschool de Verbeelding

26 september 2024

Van 30 september tot en met 24 oktober vindt de Textiel Race Almere plaats. Tien scholen leren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel! Na een gastles gaan de scholen aan de slag met het verlengen van de levensduur van kleding door reparatie en creatief hergebruik. Daarnaast wordt er kleding ingezameld. Voor hergebruik, reparatie en inzamelen krijgen de scholen punten. De school die de meeste punten verzamelt, wint een volledig verzorgde schoolreis naar Nemo.

Tijdens de race leren leerlingen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel, reparatie, hergebruik en recyclen. Aan de leerlingen de taak om zoveel mogelijke oud en kapot textiel te ruilen, te repareren of in te zamelen. Ook buurtbewoners kunnen de leerlingen helpen door hun textiel aan te bieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

De scholen die in Almere meedoen zijn; de Verbeelding, de Verwondering, Aurora, De Zevensprong, Het Avontuur, De Lichtboei, De Olijfboom, De Windwijzer, de Polygoon en de Watertuin. De Textiel Race Almere is een initiatief van de gemeente Almere en Stichting Stad & Natuur Almere. 

Omroep Flevoland was ook aanwezig, bekijk het item hier!

Kick-off

Op donderdag 26 september vond de kick-off van de Textiel Race Almere plaats waar Wethouder Jesse Luijendijk en manager Stadsreiniging Thierry Permentier de eerste stukken textiel overhandigden aan de leerlingen van basisschool de Verbeelding. Bij deze Kick-off werd ook aandacht besteed aan de lancering van het MRA-platform. Het MRA platform is actief in de Metropoolregio Amsterdam. Wanneer er geen Textiel Race actief is in deze regio kan men op de site www.textielrace.nl hun postcode invoeren. Vervolgens worden organisaties getoond die kunnen helpen bij het hergebruiken, repareren of inzamelen van kleding. Op deze manier wordt het voor inwoners van Metropoolregio Amsterdam nóg gemakkelijker om textiel een tweede leven te geven!