Van kinderen hoor je vaak goede ideeën over natuur en duurzaamheid. Zij weten een grote groep mensen te enthousiasmeren en zijn niet bang om hun plannen te delen. Brent, Liyana en Norah mochten zich dit schooljaar kinderdirecteuren Natuur & Duurzaamheid van Flevoland noemen. Op 29 juni was de afsluiting van hun jaar als kinderdirecteur en vertelden zij aan gedeputeerde Cora Smelik hun adviezen.
Maar wat doet een kinderdirecteur dan? De kinderdirecteuren kwamen ieder seizoen in actie en delen dan hun ideeën en geven advies op een natuur- of duurzaamheidsthema. Gedurende het schooljaar 2021/2022 hebben de drie Kinderdirecteuren onder begeleiding van Stad & Natuur Almere en IVN Flevoland gewerkt aan vier thema’s: groene schoolpleinen, voeding, zwerfafval en natuur in de stad. Rondom elk thema werd een evenement georganiseerd waarbij de kinderen hun ideeën en adviezen hebben gedeeld. Kinderdirecteur:’’Ik vond alles leuk. En ik ben op hele leuke plekken geweest, zoals de Floriade en het Belevenissenbos.’’
Een terugblik op een jaar als Kinderdirecteur Natuur & Duurzaamheid
Tijdens het eindevenement op 29 juni sloten de kinderen hun periode als Kinderdirecteur af. Zij lieten hier zien waar zij het afgelopen jaar aan gewerkt hebben door middel van een aftermovie. Daarna gingen ze in gesprek met de gedeputeerde aan de hand van 10 stellingen die te maken hebben met de vier thema’s groene schoolpleinen, voeding, zwerfafval en natuur in de stad. De kinderdirecteuren vertellen: ‘’Ik zie dat er vaak afval naast wordt gegooid, als mensen even parkeren en het er weer in gooien.’’ ‘’Haal eten uit de buurt anders moet het helemaal met de boot komen.’’ Ook was er ruimte om vragen te stellen aan de Kinderdirecteuren. Cora Smelik: ‘’Onderschat nooit jullie invloed, jullie stem is echt van belang. Blijf de goede vragen stellen aan volwassenen.’’
Ook kinderdirecteur worden?
Het is tijd voor een nieuwe Kinderdirecteur Natuur & Duurzaamheid van Almere! Misschien zit de nieuwe kinderdirecteur wel bij jullie op school? Komt er iemand in je op als je denkt aan:
- Een leerling uit groep 6 of 7;
- Die graag buiten (in de natuur) is;
- Die niet op z’n mondje is gevallen en durft te spreken voor groot publiek;
- En vol goede ideeën zit rondom natuur en duurzaamheid.
Dit zou weleens de nieuwe kinderdirecteur kunnen zijn! Maar… wat wordt er van een kinderdirecteur verwacht? Per Flevolandse gemeente komt er een kinderdirecteur, deze leerling wordt onderdeel van de Kinderraad Flevoland. De rest van het schooljaar gaan de kinderdirecteuren 1 keer per seizoen aan de slag. Dan geven zij advies aan de directeur van IVN Natuureducatie, bijvoorbeeld over gezonde voeding, Slootjesdagen en groene schoolpleinen. Wanneer er een groen schoolplein wordt geopend denken ze mee over de invulling en vieren ze ook het feestje van de opening mee.
Hoe kunnen kinderen solliciteren? Op de website www.ivn.nl/Flevoland-kinderdirecteur vind je de vacature. Nadat zij hebben er een nachtje over geslapen hebben en hebbenthuis overlegd hebben met hun ouder(s)/verzorger(s) kunnen kinderen een motivatievideo opsturen. Video’s insturen kan t/m 15 augustus. Eind augustus horen de kinderen of ze zijn uitgenodigd voor een gesprek. Dit plannen we in overleg. Hoe leuk zou het zijn als de nieuwe kinderdirecteur van jullie basisschool komt?!