Boerderij-educatie en voedsellessen lijken twee verschillende werelden, maar hebben enorm veel raakvlakken. Daarom zijn we bij elkaar gekomen om aan deze twee-eenheid te werken!
Met een netwerkbijeenkomst zijn educatieboeren en kookworkshopsaanbieders in Flevoland bij elkaar gebracht. Ontmoeten en elkaar leren kennen stond hierin centraal. Daarnaast hebben we gekeken hoe voedsellessen een rol kunnen spelen in boerderij-educatie, en omgekeerd.
Belevend Leren van land tot bord
Eerst werden de didactische vaardigheden opgefrist; hoe pas je hoofd, hart en handen toe in jouw les, zodat leerlingen het echt beleven. Na dit centrale gedeelte werd de groep in tweeën gesplitst om interactief aan de slag te gaan. Zo was er een voedselworkshop voor de boeren waarin ze leerden hoe ze met producten van eigen land snel en simpel iets lekkers kunnen bereiden samen met leerlingen. De andere groep verdiepte zich in het voortgezet onderwijs; hoe ga je om met deze wat oudere leerlingen en hoe maak je het interessant voor ze?
Het was heel verrijkend om elkaar zo te ontmoeten en aan het doorontwikkelen van een aansprekend voedseleducatie-aanbod te werken. We hopen, samen met Kom bij de Boer, De Lelystadse Boer en kookaanbieders, dit aanbod nog meer tot leven te brengen voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Belevend Leren van land tot bord is hierbij het idee!
Stad & Natuur, IVN Flevoland, Jong Leren Eten Flevoland, Aeres Hogeschool en GGD Flevoland werken aan voedseleducatie voor alle scholen in Flevoland. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het kennisprogramma DuurzaamDoor en in samenwerking met Flevolandse gemeenten.